Re-integratie
In de re-integratiedienstverlening van Bogaart-co-coaching staat het unieke van iedere mens centraal.
Bogaart-Co-coaching heeft in de afgelopen jaren ervaring opgedaan met re-integratietrajecten en stelt dat elke traject uniek is. Wat in de begeleiding bij de één werkt, werkt bij de ander niet en andersom. Met andere woorden een re-integratietraject is puur maatwerk ook al lijken uw situaties op elkaar. Ook al hebt u net zoals een ander problemen op uw werk en werkt u in dezelfde werksoort. Iedereen heeft daar zijn eigen beleving bij, maakt zijn eigen keuzes en is gebaat bij een andere route en een andere oplossing. Met dit uitgangspunt wordt door Bogaart-co-coaching gewerkt binnen elk traject.
Wij starten met een intakegesprek, waarna door de consulente, in samenspraak met u, een traject plan opgesteld wordt waarin de werkwijze en activiteiten beschreven worden.
Tijdens het traject wordt de werknemer op een onorthodoxe soms prikkelende manier uitgedaagd. Dat is een kenmerk van de werkwijze van Bogaart-Co-Coaching. Als het in het belang van een gewenst resultaat nodig is om bijvoorbeeld uw capaciteiten te testen gaan we dat gericht uitvoeren. Het kan ook nodig zijn om huiswerkopdrachten te geven, dan is dat onderdeel van de overeenkomst die met ons wordt aangegaan.
De gesprekken vinden afhankelijk van het traject en de fase van het traject eenmaal per week, of 2 of 3 weken plaats. Mat andere woorden de frequentie van de gesprekken worden steeds bij de situatie aangepast. Inhoudelijk bestaan de gesprekken steeds uit verschillende onderdelen. Dat is afhankelijk van waar u op dat moment in het proces zit. Deze gesprekken kunnen gaan over het sollicitatie gedrag, hoe wij kunnen ondersteunen, de motivatie voor bepaald werk, een voorbereiding op een sollicitatiegesprek om maar enkele voorbeelden te noemen. In het hele traject zal steeds de afstemming op het proces voor de inhoud gaan.
Als het traject gestart is zal er door middel van een zelfanalyse, zichtbaar worden wat u wensen en mogelijkheden zijn. Afhankelijk van deze uitkomst wordt de vervolgstap bepaald. Het kan dus gebeuren dat wij ons vrij snel op de arbeidsmarkt gaan oriënteren of dat men direct in de sollicitatiefase terecht komt. Het kan ook zijn dat men eerst iets naars te verwerken heeft bijvoorbeeld frustraties of andere blokkades die tot inefficiënt gedrag leiden. Dit is totaal afhankelijk van de situatie. Bogaart-Co-Coaching stemt daar nu juist de ondersteuning op af.
Als de zoekrichting duidelijk is gaan wij met onze ondersteuning oriënteren op de arbeidsmarkt. Tijdens de sollicitatiefase is er veel aandacht voor het schrijven van een sollicitatiebrief en het Curriculum Vitae en de persoonlijke presentatie tijdens een gesprek. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de digitale mogelijkheden die het bedrijf biedt. Wanneer een sollicitatie succesvol is zullen wij de plaatsing begeleiden. Besluitvormingsproces en beantwoorden van vragen van uw potentiële werkgever deze informeren over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden.
Na indiensttreding bij de nieuwe werkgever kunnen wij onze aandacht richten op de arbeidsvoorwaarden en zal de nieuwe werksituatie geëvalueerd worden. Bogaart-Co-Coaching sluit aan bij de vraag en behoefte van dat moment van werknemer werkgever.
Enkele voorbeelden
Cliënt komt naar een intakegesprek en weet heel duidelijk wat en welk werk deze nog wil. Tegelijk zijn er nog veel hobbels te nemen welke zich op een ander vlak bevinden waardoor het uitvoeren van die andere baan nog niet haalbaar is. We onderzoeken of het een reëel plan is en benoemen dan de belemmering en de activiteiten die nodig zijn om het gewenste succes te behalen.
Het komt ook voor dat iemand totaal niet weet wat voor werk hij/zij wil gaan zoeken. De oorzaak kan zijn dat hij/zij vast zit in overlevingspatronen, waardoor het belangrijk is om eerst meer vertrouwen in zichzelf te krijgen Daarna kan pas weer ´vrije ruimte´ in het hoofd ontstaan voor een focus op werk.
Nog een ander voorbeeld is de mens die door lichamelijke beperkingen weinig mogelijkheden voelt en daarbij ook nog meer beperkt is geraakt in zijn/haar denken. Dan is het glas niet meer halfvol maar half leeg. Externe beïnvloeding kan daarbij een rol spelen. Bogaart-Co-Coaching vindt het belangrijk om daarvoor aandacht te hebben want in onze visie kan de omgeving een meewerkende of tegenwerkende factor van betekenis zijn. Hierbij is de persoon in kwestie aan het overleven in plaats van te leven.